We zijn heel vereerd met 2 interviews. In het éne interview komen de ouders van één van onze bewoners aan het woord, en in het andere interview vertelt Joëlla Kranen, orthopedagoog, hoe zij Woonerf Luscinia ervaart. Hieronder het interview met de orthopedagoog:
“Weinig plekken bieden zo’n kwalitatief hoogwaardige zorg”
Interview met Joëlla Kranen, orthopedagoog. Auteur: Joyce Lakwijk, communicatie-adviseur
Als ouder ben je erbij gebaat als je kind op een fijne plek woont en werkt. Dat het zich thuis voelt. Voor jongvolwassenen met een beperking gaat dat helemaal op. Maar dat vraagt wel een zoektocht! Volgens Joëlla Kranen, orthopedagoog, is Woonerf Luscinia zo’n plek waar mensen zich veilig voelen en ook kunnen ontwikkelen. Sinds april 2013 is zij hieraan verbonden. Haar werk bestaat uit het adviseren bij nieuwe cliënten, betrokkenheid bij de jaarlijkse zorgplanbesprekingen en tussentijdse gesprekjes met ouders/verzorgers en bewoners. Waar nodig kijkt ze mee met het team. Ik ga met Joëlla in gesprek over de meerwaarde van dit kleinschalige woonzorginitiatief, waar bewoners, dagbesteders, stagiaires en vrijwilligers zich welkom voelen.
Elke zorgvoorziening richt zich op mensen met een andere beperking of leeftijd. Ik ben benieuwd hoe zij dat ziet bij Luscinia. Joëlla: “Ik zie dat cliënten hier op hun plek zijn als ze een omgeving zoeken waar je kan wonen, werken en je vrije tijd kunt besteden. Het zijn mensen die houden van het buitenleven, gezelligheid, samen dingen doen en samen eten. Ze hebben wel de rust en veiligheid nodig van een kleinschalige plek. Als dit is wat je zoekt, is de kans van slagen groot. Omdat er een prikkelarme omgeving is zonder prestatiedruk, kan bijvoorbeeld iemand met autisme hier een gezonde ontwikkeling doormaken.”
Kevin (22 jaar), bewoner Luscinia en deelnemer in de dagbesteding
|
Oprechte aandacht
“Jij werkt hier graag zei je,” ga ik verder, “kan je me vertellen wat deze plek bijzonder maakt?” Joëlla: “Het meest waardevol vind ik de aandacht die Leo en Marianne van der Westen geven (red.‘de zorgondernemers’). Die is oprecht; er is echte betrokkenheid op de mens. Het maakt niet uit of iemand een collega, een bewoner of vrijwilliger is, dit is hun basishouding en die proef je door alles heen. De benadering is er een van gelijkwaardigheid en dus niet van betutteling. Je wordt hier serieus genomen en ik ervaar altijd een warm welkom.”
Saskia (vrijwilliger) “Zorg betekent bij Luscinia aandacht”
|
Kleinschalig samenleven
Voor jonge mensen met een beperking is op zichzelf gaan wonen een extra spannende stap. Joëlla vertelt hoe ze daar bij Luscinia mee omgaan: “Op zo’n moment komt er veel op ze af dat verwerkt moet worden. Die stap wordt bij Luscinia vergemakkelijkt door een vraag te stellen, namelijk ‘wat is nodig om je thuis te voelen’. Om rustig te kijken of het wederzijds klikt, kan hier veel: je kunt eerst stage komen lopen, in de dagbesteding werken, proeflogeren, proefwonen, kamperen met je ouders op de mini-camping, etc.. Als je hier eenmaal bent, heeft het team snel door wie ze voor zich hebben: de begeleiders zijn ervaren en kunnen vaak van je gezicht lezen hoe je in je vel steekt, ook al zeg je er niets over.”
Gezondmakend
Aan het eind van dit interview besluit Joëlla met de woorden: “Er wordt veel gesproken over wat goede zorg is, maar Woonerf Luscinia is een van die plekken waar kwaliteit geleverd wordt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de voeding, de verzorging van de gezamenlijke woonkamer, de bezigheden. In combinatie met alle mogelijkheden van dagbesteding vind ik dat gezondmakend.”
Anita (46 jaar), deelnemer in de dagbesteding
|
Woonerf Luscinia met eigen ogen bekijken ?
Klik hier voor de eerstvolgende rondleiding. Of bel Leo & Marianne van der Westen, de zorgondernemers, op 06-23736014.